RSS

Mark Twain – Eve’s Diary

03 dec

Vicces, szellemes kis írás, egy szerintem nagyon eredeti ötlet alapján – Ádám és Éva naplót vezettek 🙂 Egy csillag levonás azért, mert úgy gondolom, hogy az ötlet annyira nagyszerű, hogy sokkal többet is ki lehetett volna hozni belőle, mert így helyenként olyan érzése támad az embernek olvasás közben, hogy ez csak egy vázlat, amit hirtelen leírt a szerző, hogy majd később kidolgozza. Úgy tudom, hogy ez egy sorozat része, hiszen Mark Twainnek vannak még hasonló témájú írásai, bár azoknak a hangvétele nem ennyire könnyed; talán ez magyarázza ennek a rövid történetnek a vázlatszerűségét.
A humor mögött azért ott bujkálnak ősi alap bölcsességek is, és ami a legjobb benne, hogy a vége nagyon megható:

“Adam: Wheresoever she was, THERE was Eden.”

A könyv első kiadása (1906) 55 illusztrációt tartalmazott, ami Ádámot és Évát mutatta be meztelenül a természetes környezetükben. Az illusztrációkat pornografikusnak ítélték az Egyesült Államokban, és komoly viták merültek fel a könyvvel kapcsolatban. Ez odáig fajult, hogy az egyik Massachusetts állambeli könyvtár (Charlton) betiltotta a könyvet. A könyvről a tiltást idén szeptemberben törölték, és azóta két példánya is megtalálható az említett könyvtárban.

Idézetek:

“When the mighty brontosaurus came striding into camp, she regarded it as an acquisition, I considered it a calamity; that is a good sample of the lack of harmony that prevails in our views of things. She wanted to domesticate it, I wanted to make it a present of the homestead and move out. She beleived it could be tamed by kind treatment and would be a good pet; I said a twenty-one feet high and eighty-four feet long would be no proper thing to have about the place…”

“SATURDAY.– I am almost a whole day old, now. I arrived yesterday. That is as it seems to me. And it must be so, for if there was a day-before-yesterday I was not there when it happened, or I should remember it. It could be,of course, that it did happen, and that I was not noticing. Vey well; I will be very watchful now, and if any day-before-yesterdays happen I will make a note of it.”

I had to have company — I was made for it, I think — so I made friends with the animals. They are just charming, and they have the kindest disposition and the politest ways; they never look sour, they never let you feel that you are intruding, they smile at you and wag their tail, if they’ve got one, and they are always ready for a romp or an excursion or anything you want to propose.

Reklámok
 
Hozzászólás

Szerző: be december 3, 2011 hüvelyk Mark Twain, Szépirodalom/egyéb

 

Hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: