RSS

Emlékházak – Oscar Wilde

06 jan
Oscar Wildes szülőháza (Westland Row Dublin)

Oscar Wildes szülőházának bejárata (Westland Row Dublin)

Oscar Wilde 1854 október 16-án született Dublinban. Szülei a dublini értelmiséghez tartoztak és mindketten sikeresek voltak abban, amit csináltak: apja, Sir William Wilde, Írország egyik legelismertebb sebésze volt, miközben több régészettel és népművészettel foglalkozó írása is megjelent; anyja, Lady Wilde, feminista és patrióta verseket publikált, melyek inkább voltak ismertek az excentrikus hangulatuk, mint az irodalmi értéküknek köszönhetően.

Az író szülőháza Dublinban található a Westland Row 21. -es szám alatt. Ma ez az épület a dublini Trinity College egyik  részlegének, az Oscar Wilde Központnak a székhelye.

1855 és 1878 között a család a Merrion Square 1.-es szám alatt lakott egy tipikusan György-kori házban. Az épület 1994 óta a dublini Amerikai Kollégium tulajdonába került, és elindult egy restaurációs projekt, aminek keretében néhány belső teret is berendeztek korabeli bútorokkal és a György-kori belsőépítészeti divatnak megfelelően.

Oscar Wilde gyerekkori otthona Merrion Square

Oscar Wilde gyerekkori otthona Merrion Square

1884-ben már  London egyik divatos városrészében, Chelsea-ban, Tite street 34.-ben (azelőtt 16.) találjuk az immár családfő  írót. Az épület bejáratánál egy emléktábla jelzi, hogy ott lakott Oscar Wilde. Ez volt az otthona egészen az 1895-ben bekövetkezett letartóztatásáig.

Oscar Wilde lakása London, Chelse, Tite Street 34.

Oscar Wilde lakása London, Chelse, Tite Street 34.

Oscar Wilde utolsó éveit Párizsban töltötte a L’Hotel d’Alsace-ban az alábbi képen látható szobában, aminek a falát néhány bekeretezett levél díszíti, amiben a szálloda vezetősége felszólítja az akkor már nagyon rossz anyagi helyzetben levő Wilde-ot a számlái kifizetésére. Akkoriba ez egy olcsó helynek számított, ma a szálloda L’Hotel név alatt folytatja működését, mint egy ötcsillagos szálláshely. A 20-as számú Oscar Wilde lakosztály nyilván ma ennek megfelelően van berendezve. Az a legenda járja, hogy a halálos ágyán Oscar Wilde a következő megjegyzést tette: “A tapétám és én élet-halál harcot folytatunk. Egyikünknek mennie kell.”

Oscar Wilde párizsi szobája“Csatorna szennyében gázolunk mi mind, ám van köztünk olyan, ki a csillagokba néz.” 

Kapcsolódó blogbejegyzésem: Füvezzünk Oscar Wilde-al

Reklámok
 
Hozzászólás

Szerző: be január 6, 2012 hüvelyk Emlékházak - külföldi írók, Oscar Wilde

 

Címkék:

Hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: