RSS

Spiró György: Fogság (jegyzeteim 1)

08 jan

A nagyívű történelmi regény első könyve: Romától Jeruzsálemig.

Az útvonal: “…Itália földjén haladnak dél felé…Messanánál hajón érkeznek Szicílliába és újabb szárazföldi út után Szürakuszai kikötőjéből hajóznak át Kaiszareába a görög szigetek közelében, ahonnét az új hadi úton mennek Jeruzsálemig. Ez a legbiztonságosabb és a második legrövidebb a tapasztalatok szerint, és ha semmi nem jön közbe, akár hat hét alatt megtehetik.”

Legérdekesebb város az úton: Kaiszarea (Cézárea) a mai Izrael területén található, a Földközi-tenger partján, félúton Haifa és Tel-Aviv között, és kb. 100 km-re Jeruzsálemtől. Az egyik legfontosabb római kori város, Judea provincia fővárosa abban az időben, amikor a regény játszódik (I. sz). Nagy Heródes építkezései tették az egyik legnagyobb városa a Római Birodalomban, és a nevét Augustus Caesar – Heródes patrónusa – után kapta.

“Valaha Stratónosz Pürgosz volt  a neve, vagyis Sztratón erődje; Nagy Heródes építette át, és persze, hogy a császárról nevezte el.”

Augustus templomának romjai (Kaiszarea - Caesarea Maritima)

Augustus templomának romjai (Kaiszarea – Caesarea Maritima)

“…egy dombon emelkedő, hatalmas, kör alakú, fehéren villogó épület. – Augustus temploma – mondta Máté. Előtte Augustus szobra áll, és a római farkasé. Körben végig oszlopcsarnokos! Belülről is nagyon szép, hatalmas, kerek lyukon át kapja a fényt felülről. Még Nagy Heródes építette, amikor Augustus megbocsátotta neki, hogy korábban Antonius szolgálatában állt.”

Kikötő bejárata (Kaiszarea – Caesarea Maritima)

Kikötő bejárata (Kaiszarea – Caesarea Maritima)

“A kikötő valóban nagy volt, egész hajóhadak befogadására alkalmas. A kikötőnek éjszakra nézett a bejárata, mert Kaiszareában az északi szél  a legritkább; a déli, Afrikából jövő, mindent beterítő homokot szállító széltől magas, egybefüggő kőpárkány védte. A kikötőbe érve balra, nagy, kerek tornyot láttak a tengerben, négyszögletes talapzaton nyugodott, az volt a kaiszareai világítótorony… A legmagasabb és legszebb torony az alexandriai Fárosz kicsinyitett mása, Augustus korán meghalt fiának, Drususnak a nevét viseli, ez hát a Druseion.”

Kaiszarea (Caesarea Maritima)

Kaiszarea (Caesarea Maritima)

„A kikötő bejáratával éppen szemben, a kikötő legdélebbi pontján, a stadion alatt hatalmas, a tenger felé, vagyis északra nyitott teátrum állt […], Tizenötezer ember fér el benne”

Kaiszareai aqueduct (vízvezeték) maradványa

Kaiszareai aqueduct (vízvezeték) maradványa

„Hihetetlenül ügyes mérnöki munka ez a hétmérföldes vezeték: körülbelül ötszáz láb magasságú boltíveken nyugszik, egy helyütt a hegyből kivájt alagúton át vezet a városba, és a szem számára észrevétlenül lejt a hét mérföldnyi hosszúságában a forrástól a városig”

Kapcsolódó blogbejegyzésem:

Spiró György:Fogság – a könyvről

Spiró György: Fogság (jegyzeteim 2) – Jeruzsálem

Reklámok
 
Hozzászólás

Szerző: be január 8, 2012 hüvelyk Spiró György

 

Hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: