RSS

Emlékházak – Virginia Woolf

04 feb
Virginia Woolf szülőháza

Virginia Woolf szülőháza

Virginia Woolf  (1882. január 25 – 1941. március 21.) Adelina Virginia Stephenként látta meg a napvilágot egy londoni felsőközéposztálybeli családban a Hyde Park Gate 22.-es szám alatt található házban, a Kensington Park mellett, London nyugati részén. Ebben a házban tanította apja, Leslie Stephens, híres kiadó, őt és később ismert művészé vált nővérét, Vanessa Bell-t. Ez a három személyiség azt a kitüntetést szerezte meg a háznak, hogy ma ez az egyetlen olyan épület Londonban, amelyiken három emléktábla is látható. Se Virginia, se Vanessa nem jártak iskolába, nevelőik és szüleik tanították őket, kivételes műveltségüket pedig apjuk hatalmas könyvtárában szerezték meg.

Hyde Park 22  emléktáblák

Hyde Park 22 emléktáblák

Itt “adták ki” a Stephens gyerekek a családi újságot a Hyde Park Gate News-t, ami egy felbecsülhetetlen értékű írás, hiszen a gyerekek ebben rögzítették ennek a viktoriánus családnak a mindennapjait, saját maguk és szüleik szórakoztatására.

A ház, ami egykor a sok gyerekes Stephens család tulajdona volt, ma is áll, és hat lakásos lakóházként üzemel.

1882-től 1894-ig a család, a nyáriszüneteket egy Cornwall-ban található tengerparti kisvárosban, St. Ives-ben töltötte.

A Cornwall-i nyaraló: Talland House régen

A Cornwall-i nyaraló: Talland House régen

Virginia Woolf imádta ezt a helyet, ami abból is látható, hogy ez a környezet inspirálta A világítótorony és más regények helyszínét is; felnőttkorában az írónő, amikor csak tehette, visszatért ide.

Családi kép Talland House-nál

Családi kép Talland House-nál

1895-ben Virginia anyja meghal, és az apja ezek után már nem kíván soha ide visszatérni, úgyhogy átadja másnak a bérleti jogot. Ma az épület, eredeti állapotában felújítva, luxus szállásként szerepel a St.Ives-be látogatók számára.

Gordon Square 46, Bloomsbury, London

Gordon Square 46, Bloomsbury, London

Apja halála után 1904-ben a Garden Park Gate házat eladják, és Virginia és  testvére Adrian  a Gordon Square 46. szám alatt található házba költöznek Bloomsbury-be, ahol megalakul az értelmiségiekből álló (köztünk későbbi férje Leonard Woolf) Bloomsbury Csoport.

Clifford's Inn

Clifford’s Inn

1912 augusztus 10-én Virginia férjhez ment Leonard Woolf-hoz, akihez egész élete során szoros kapcsolat fűzte. A házaspár együtt alapította a Hogarth Press kiadót, amit a saját richmondi házuk után neveztek el. Ez a kiadó adta ki Virginia Woolf, T.S. Eliott és más angol írók műveit is. Mielőtt Richmond-ba költöztek volna, házaséletük elején Virginia és Leonard még Londonban éltek a Clifford’s Inn volt fogadó épületében (Fleet Street 13). Az épület fogadóként müködött 1344 és 1904 között, majd lakásokat alakítottak ki benne, és a mai napig lakó-, és irodaházként funkciónál.

Hogarth House, Richmond

Hogarth House, Richmond

1915-ben költöznek Richmondba, Virginia két idegösszeomlását követően. A férje úgy gondolta, hogy jót fog neki tenni, ha távol van Londontól. Ezenkívül, igyekezett neki valamilyen  elfoglaltságot találni, és egy hirtelen ötletnek engedve egyik nap vásároltak egy kézi nyomdát. Ez volt a később megalakult Hogarth Press kiadó kezdete.

Az összes otthona közül a legszebb, és az igazi írói otthon az 1919-ben Sussex-ben vásárol Monk’s House volt. Kényelmes, hangulatos, ízlésesen berendezve, szép kerttel, amit Leonard gondozott.

Monk's House

Monk’s House

A nappaliban láthatjuk Virginia Woolf kedvenc olvasó foteljét, aminek a huzatát a testvére Vanessa Bell tervezte. Az asztalnál található székek támlájába az írónő monogramját vésték.

Monk's House: nappali

Monk’s House: nappali

Az ebédlőben található tükör keretét és a székeket Duncan Grat és Vanessa Bell tervezték; a festmény a kandalló felett a házzal együtt jött és a házaspár megtartotta.

Monk's house: étkező

Monk’s house: étkező

Virginia hálószobája kedvenc színére, halvány zöldre volt festve.

Monk's House: hálószoba

Monk’s House: hálószoba

A kertben egy kis külön épületrészben alakították ki Virginia dolgozószobáját, aminek a kertre néző terasza is volt. Itt látható az íróasztala.

Monk's House: dolgozószoba

Monk’s House: dolgozószoba

Leonard és Virginia halála után a ház Leonard egyik közeli barátjának a gondozásába került, aki 1972-ben eladta a University of Sussex-nek, ahonnan 1980-ban a National Trust (nemzeti alap, aminek a célja régi épületek, gyönyörű kertek és védett tájak konzerválása) tulajdonába került. Virginia sok képet készített a házról, így ma eredeti állapotában lehet megtekinteni hetente kétszer.

Kapcsolódó blogbejegyzéseim:

Virginia Woolf: Az évek (karcok és idézetek)

Virginia Woolf: Az évek (értékelés)

Reklámok
 
Hozzászólás

Szerző: be február 4, 2012 hüvelyk Emlékházak - külföldi írók, Virginia Woolf

 

Hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: