RSS

Jodi Picoult: Tizenkilenc perc

04 Már

Megrázó történet kamaszokról, akik élték jól-rosszul a mindennapi életüket egészen addig, amíg az egyik közülük az éveken át tartó megaláztatást, kegyetlenséget, kirekesztést, lelki traumát megelégelve, bement az iskolába felfegyverkezve és tizenkilenc perc alatt megváltoztatta mindenki számára az életet, ahogy addig ismerték.
A regény rettentő jól van megírva, ahogy azt Jodi Picoult-tól megszokhattuk. Végig izgalmas, fordulatos, letehetetlen. Úgy végigrobogtam a több mint 500 oldalon, hogy szinte levegőt sem kaptam.

A legjobban azt tisztelem Picoult regényeibe, hogy olyan témákhoz nyúl, amelyekről az emberek általában nem szeretnek beszélni, sőt tudomást sem szeretnének róla venni, mert mindig olyasmiről van szó, amiben nem lehet egyértelműen állást foglalni az egyik vagy másik oldalon. Márpedig, ha valaki nem csak elméleti szinten, hanem a saját életében egy olyan rendkívüli helyzetben találja magát, mint amilyenekről Jodi ír, akkor kénytelen valamelyik oldalra állni. És ez bizony szétmarcangolja az ember lelkét, mint ahogy az Jodi szereplőivel is megtörténik.
A írónő zsenialitása véleményem szerint abban rejlik, hogy nagy gondot fordít arra, hogy az adott extrém helyzetet, ami a történet fő eseménye, minden lehetséges oldalról, minden szereplő saját élethelyzetéből és szemszögéből bemutasson. Ezzel éri azt el, hogy nincsenek negatív és pozitív szereplői, a könyv oldalain EMBEREK elevenednek meg, akik olyanok, mint minden ember: gyarlók és nagyszerűek. Ugyanakkor komoly hangsúlyt fektet a pszichológiai háttérre, az érzelmi folyamatokra amelyeken az EMBEREI átmennek.

Picoult könyveit olvasva nyitott szemmel (nem csak a nagyon izgalmas krimiszerű cselekményre koncentrálva) rájövünk, hogy tulajdonképpen éppen az értelemszerűnek, természetesnek, adottnak vélt dolgokra kell nagyon figyelnünk ha a szeretteinkről, családunkról, közeli barátokról van szó, főleg ha még kiskorúak. Ahogy maga a szerző is kiemeli a végszóban: okosan kell szeretnünk egymást.

Reklámok
 
Hozzászólás

Szerző: be március 4, 2012 hüvelyk Jodi Picoult, Kortárs, Szórakoztató irodalom

 

Hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: