RSS

A türkizkék hegedű helyszínei: Abbázia a századelőn

18 jún

Bartáth Katalin A türkizkék hegedű c. regényének az utolsó része Abbáziában játszódik.

Abbázia (az 1900-as évek elején)

Opatija (magyarul Abbázia, németül és olaszul Abbazia) város Horvátországban Primorsko-Goranska megyében. Mivel a regényben a magyar Abbázia elnevezést használja a szerző, a továbbiakban én is ezen a néven fogom említeni. A város Fiumétól 8 km-re nyugatra az Isztriai-félsziget északkeleti részén a Kvarner-öböl partján fekszik. A 15. században bencések alapítottak itt kolostort. A neve is innen származik: opatija apátságot jelent hhorvát nyelven. A 19. századig lakatlan vidékre először fiumei kereskedők kezdtek építkezni a kolostor köré. Fiume kikötőjének kiépülésével üdülőterületté fejlődött, 1884-ben a vasút kiépülésével hatalmas nyüzsgő üdülőhellyé vált. 1907-re Karlsbad után a Monarchia második legnagyobb üdülőhelye lett, ahol több neves személyiség, köztük I. Ferenc József és több király és művész is megfordult.

„Jogosnak látszott hát a feltételezés, hogy a herceg lakosztályát egy másik épületben fizetik a Monarchia népeinek adójából, és mi sem tűnt illőbbnek egy ekkora méltósághoz, mint az a villa, ahol két évtizede a porosz császár is megszállt. Rajta kívül még a román királyi pár (Károly és Erzsébet), Luxemburg nagyhercege, Alfréd és a neves táncos Isadora Duncan is élvezte már ennek a háromszintes, visszafogottan elegáns épület személyzetének vendégszeretetét.”

A könyvből idézet részlet az Amália-villáról szó; a fenti képen is az látható mai állapotában.

„És ugyan a Stefánia meg a Quarnero szálló körbebástyázza magát mindenféle jöttment, délszaki, üvegházi pálmafával, azért az én ablakomból gyönyörűen látni, ahogy  a megvénült hercegkisasszonyok ezüst kanálba akarják fojtani  egymást a szállók teraszán…”

Hotel Quarnero egy régi képeslapon

Hogy ki mindenki fordult meg Abbáziában a magyar nevezetességek közül, azt ebben a nagyon érdekes összefoglalóban olvashatjuk: Rippl-Rónaitól József Attilán át Máraiig

Rippl Rónai: Abbázia (Voloscai részlet), 1903 körül

 

Kapcsolódó blogbejegyzéseim:

A türkizkék hegedű helyszínei: Budapest a századelőn

Baráth Katalin: A türkizkék hegedű

Reklámok
 
Hozzászólás

Szerző: be június 18, 2012 hüvelyk Baráth Katalin

 

Hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: