RSS

Ladislaus Löb: Megvásárolt életek – Kasztner Rezső vakmerő mentőakciója

29 jún


Megvásárolt életek – Kasztner Rezső vakmerő mentőakciója

Fülszöveg:

Kasztner Rezső személye a mai napig heves vitákat gerjeszt: némelyek árulónak, mások hősnek tekintik. Ez a könyv annak az embernek a történetét meséli el, aki sok száz – sőt, valószínűleg sok ezer – ember életét mentette meg. Ugyanakkor egy gyermek története is, aki Kasztner Rezsőnek köszönhetően megérte a felnőttkort. Ez a krónikát és emlékiratot egyesítő könyv nyomon követi Kasztner tárgyalásait az SS-szel és Adolf Eichmann-nal, miközben részletesen leírja a szerző és társai életét Bergen-Belsenben. Löb közvetlen beszámolója kivételes képet nyújt a „zsidók elleni háború” legkevésbé ismert és legdöbbenetesebb epizódjairól.

Értékelésem:

Nem könnyű egy ilyen könyvről írni. Bevallom, olvasni se volt könnyű… annak ellenére sem, hogy itt nem a szerző koncentrációs táborban töltött hónapjainak az emlékei voltak előtérben. A könyv egy emberről szól, Kasztner Rezsőről, aki 1944-ben komoly erőfeszítések árán, saját és családja életét kockáztatva, elérte azt, hogy a németek majdnem 2000 embert szabadon engedjenek a bergen-belseni táborból. Ez volt a leglátványosabb sikere, de tevékenysége jelentősen hozzájárult több ezer további ember deportálásának a megakadályozásához. Ennek ellenére a „Kasztner-vita” a mai napig élő vita, mind a történészek, mind a magánemberek körében. Kasztner kétségkívül leült tárgyalni a náci Németország képviselőivel, az is tagadhatatlan, hogy alkut kötött velük, és hogy a későbbiekben méltányolta az ellen oldalon levő partner szerepét az általa tervezett menekítési akcióban. Ezért súlyos vádak érték, bíróság elé került a háború után mint kollaboráns, és ítélet született ellene, majd az 50-es évek felfűtött légkörében az ember, aki életeket mentett, gyilkosság áldozata lett…

A könyv egy tanulmány róla, a tevékenységéről és a peréről. Igaz, hogy ezt a tanulmányt, ami egy alapos kutatómunka eredménye – ahogy azt a több oldalas bibliográfia is mutatja, és a sok személyes vallomás, amin alapszik – egy olyan valaki készítette, aki egy a bergen-belseni menekültek közül, tehát minden oka megvan rá, hogy a vitában Kasztner oldalára álljon. Én mégis azt láttam, hogy a szerző igyekezett minél tárgyilagosabban megközelíteni a témát, minden oldalról megmutatni az érveket, számtalan tényt és vallomást sorol fel, és egyáltalán nem hallgatja el azokat, amelyek Kasztnert rossz fényben mutatják.

KasztnerKasztner ellentmondásos személyiség volt. Amellett, hogy mind a pártfogói, mind az ellenfelei elismerik hihetetlen bátorságát, céltudatosságát és nagyszerű diplomáciai érzékét, ugyanakkor a jellemvonásai között számtalan olyat említenek – erőszakosság, becsvágy, körmönfontság, a megtévesztés képessége – amelyek normális időkben, normális körülmények között ellenszenvesek. De azokban az időkben, az adott rendkívüli körülmények között, éppen ezeket tették lehetővé, hogy elérje célját, ami embertársainak a megmentése volt. Sem az őszinteség, sem a z udvariasság vagy a kedvesség nem lettek volna hatásosak, figyelembe véve, hogy mivel és kivel állt szemben.

A szerzőnek sikerült úgy megírnia a könyvet, hogy ha valaki tényleg nyitott szemmel olvassa, akkor megérti Kasztner indokait, tetteit és kijelentéseit. És ugyanúgy azt is meg lehet érteni, miért kellett mindennek a végén akkora ellenszenvvel szembesülnie.

Korlátozott lehetőségeinken belül mindent megtettünk, amit megtehettünk … De a katasztrófa méretéhez képest ez kevés volt.

Reklámok
 
Hozzászólás

Szerző: be június 29, 2012 hüvelyk Kortárs, Ladislaus Löb, Tényirodalom

 

Hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: